Van het gas af – vergelijkingsberekening tussen aardgas en electriciteit per 1-9-2022

De vergelijkingsberekening tussen aardgas en elektriciteit over de maand augustus 2022

Een m3 (kubieke meter) aardgas heeft een nuttige energetische inhoud van 8 kWh (bij een omzettingsrendement van gas naar warmte van 80% bij gebruikmaking van een  reguliere HR CV-ketel.

Een m3 aardgas kostte in augustus 2022 bij Essent met ons variabel contract Eur 4.

Een kWh (kilowattuur) elektriciteit heeft een nuttige energetische inhoud van 1 kWh (bij een reguliere omzettingsrendement van elektriciteit naar warmte van nagenoeg 100%).

Een kilowattuur elektriciteit kostte met ons variabel contract in augustus 2022 Eur 0,50

Voor de vergelijking: Aardgas levert per m3 de gelijke energetische waarde van 8 kilowattuur elektriciteit. Theoretisch zelfs 10 kWh maar dat haal je in de praktijk niet gemakkelijk, daarom reken ik hier met 8 kWh.

Lees ook dit rapport: Vergelijking-aardgas-met-elektriciteit

In bovenstaand overzicht is duidelijk gemaakt dat de verhouding in energetische waarde tussen aardgas en elektriciteit een factor 10 op 1 is.

Vanwege de energetische omzettingswaarde van aardgas in een HR-ketel met een gemiddelde C.V. huisinstallatie, allebei van goede kwaliteit gaan we voor de vergelijking voor dit artikel uit van een energetische eindverhouding tussen aardgas en elektriciteit van 8 op 1  (1 m3 aardgas = 8 kWh elektriciteit).

De financiële berekening voor de vergelijking in energetische energie bij 1 m3 aardgas is dan voor de maand augustus 2022 als volgt bij een normwaarde van 1 m3 aardgasverbruik:

  • Eur 4 kosten elektriciteit voor 8 kWh x Eur 0,5;
  • Eur 4 Kosten aardgas voor 1 m3 x Eur 4.

Je ziet dus dat aardgas voor verwarming theoretisch in financieel opzicht in de maand augustus 2022  even duur is als elektriciteit, wanneer je voor de elektriciteit betaalt.  Salderen met zonnepanelen verandert de zaak.

Bovenstaande rekensom is natuurlijk erg afhankelijk van de geldende energieprijzen.

Het wordt wel extra gemakkelijk om over te stappen op elektriciteit wanneer je genoeg zonnepanelen hebt, en dat daarbij salderen nog steeds mogelijk is.

Overigens kun je ook qua verbruik nog behoorlijk besparen wanneer je je elektrische energie inzet met een warmtepomp of met airco met warmtepomp.  Daarbij kan het rendement op gebruik van elektriciteit nog met een factor 2 tot 4 verbeteren.