Rij- ervaringen met de 4-bak 

Druk druk druk…. Pas in de zomer van 2015 ben ik echt wat afstanden met de auto gaan rijden.

Eerst een rondje om de kerk, alles nameten en controleren en daarna steeds verder. 

Gewoon wat rondrijden ligt me niet zo, ik gebruik de auto’en motor liever met een doel...

De laatste rit (begin augustus 2015) was ruim 200 kilometer aan één stuk, afwisselend lokale wegen en provinciale wegen.

Ik ben nog niet op de snelweg geweest, wel langere tijd boven 100 kilometer per uur gereden. 

De LPG installatie werkt voortreffelijk, ook starten op LPG zonder probleem, in 1 keer aanslaan zowel koud als warm en gelijk netjes stationair draaien.  

De LPG keuring heb ik gepland voor begin 2016. Ik rijd tot die tijd toch niet met de TA en de planning is om de zomer 2016 naar Zuid-Frankrijk te gaan met de Trax...

De algemene impressie is dat het erg prettig rijdt, weinig toeren en weinig herrie.

Vergeleken met de 3-bak en de herrie met motorgeluid en 3-bak boven 75 kilometer per uur rijdt de auto nu meer als een vroege DS.

Besturen en remmen gaat ook soepel.

Enige minpuntje dat ik overhoud is dat de fan veel herrie maakt boven 3000 toeren, dat merk je vooral bij toeren maken bij optrekken, net voor het overschakelen.

Omdat de motor ook onderin de toeren lekker soepel draait en veel vermogen heeft, is het mogelijk om al tussen 2000 en 2500 toeren op te schakelen. In z’n 3 de rotondes over bij snelheden tussen 15 en 25 kilometer per uur gaat vanzelf.

Door de synchronisaties op de bak rijdt het gewoon erg prettig. Ook het omgebouwde levier doet zijn werk goed. Na het instappen hoef je niet meer na te denken over de schakelvolgorde.

Omdat ik een pulley op de nokkenas heb gebruikt van een DS maakt de fan en waterpomp meer toeren dan bij een TA. Hierdoor koelt de motor veel beter en loopt de temperatuur van olie en water veel  minder op. Ik heb geprobeerd bij 30 graden  buitentemperatuur met  de rolhoes voor de radiateur te rijden en zelfs dan loopt de temperatuur van de koelvloeistof nog niet verder op dan 65 graden…  Doordat een aantal apparaten vóór de thermostaat wordt afgetakt en warm water verbruiken (LPG verdamper, kachel, carburateur, allerlei leidingen daar naartoe en vanaf…), koelen zij zodanig dat de radiateur maar mondjesmaat wordt gebruikt. Behalve bij stilstaan en stationair draaien, dan loopt de temperatuur heel langzaam op naar 70 graden en blijft stabiel hangen op 70.

Na 1 dag liggen er twee kleine vlekjes olie op de vloer van de garage. 1 uit het oliecarter van de motor aan de achterkant en 1 onder de versnellingsbak… Het zijn beiden plekjes van 3 centimeter in het rond. Zal binnenkort alle pasvlakken van de carters natrekken.  Dat heb ik inmiddels gedaan (oktober 2016) en daarna geen plekjes meer onder de auto! De vloeistoffen blijven allemaal netjes op peil.

Oliedruk blijft ook netjes, bij koude motor stationair 650 RPM: 3 Bar en bij hele warme motor ruim 1 Bar.  Iets toeren maken en 3.5 Bar, zowel koud als warm.

Inmiddels heel wat kilometers gemaakt waarvan hieronder de verslaglegging!

 

In de winter 2016/2017 ben ik verder gegaan met de Traction Avant.

De DS Cabrio stond lekker in de winterstalling en de Traction kon hier en daar wel wat aandacht gebruiken.

De thermostaat aangepast, zodat de radiateur pas gebruikt wordt wanneer het nodig is maar dan zonder dat er ineens een hele plons heet water in de radiateur komt wanneer de thermostaat open gaat. Gewoon 1 gaatje van 3 mm geboord naast de thermostaat zodat er altijd iets warm water naar de radiateur stroomt.

Daarnaast de alternator (dynamo) vervangen.  De oude 6 Volts installatie was al opgewaardeerd naar 12 Volt, maar het laden was nog twijfelachtig.  De 6 Volt dynamo van CTA was met een 12 Volt spanningsregelaar aangepast, maar het bijladen bleef onder de maat.  Op zijn best haalde het geheel 12,8 Volt maar zodra de lampen aangaan zakte alles terug naar 12,2 Volt. Maar wel voldoende stroom, dat was wel een beetje raar. Conclusie is dat de veldwikkelingen gewoon niet voldoende lijken te zijn om 13,4 volt op te laten wekken...

Een ISKRA dynamo besteld, via Ebay. Deze levert 33 Ampere aan 13,4 volt max. met ingebouwde regelaar.  Alleen de stelbeugel nog aanpassen en verder past deze dynamo opp dezelfde adapter als de AC dynamo van CTA.  Daar heb ik trouwens een betere adapter voor gemaakt, de originele adapter is een beetje slap voor de belasting met de V-snaar.

s l1600 1  s l1600 2

ISKRA dynamo 12 Volt 33 Amps  type AAG1311-617  ca. Eur 125,= op Ebay

20170116 113253

De poelies van de waterpomp en de dynamo heb ik aangepast naar een snaarbreedte van 1 cm, omdat de voedende poelie van de ID19P motor deze breedte heeft.  Zie bovenstaande foto. Bij de waterpomp pulley heb ik er een stuk tussenuitgedraaid en beide helften daarna (ingespannen op de draaibank) aan de binnenzijde weer aan elkaar gelast, daarna weer vlakgedraaid... 

Verder ben ik behoorlijk op stap geweest met de auto en alles werkt prima!  Geen enkel probleem onderweg en lekker 120 km/h meerijden.

Wel nog even alle remmen gechecked, 1 voering vervangen en alles opnieuw gesteld.

Ook de LHS vervangen door DOT3 remvloeistof. DOT3 heeft onder andere smerende eigenschappen en kun je zonder meer als vervanger gebruiken, mits je alle LHS goed eruit laat stromen.  lekker bij zo'n auto die maar af en toe wordt gebruikt...

De elektronische ontsteking werkt ook prima, daar heb ik wel een supercharger capacitor pack bij hangen zodat er bij het starten altijd voldoende power is voor de ontsteking!

De kachel werkt ook prima, uitgetest met -5 graden buiten. De luchtbuis naast het tellerhuis geeft voldoende warme lucht op de voorruit.

De nieuwe banden werken ook 's winters fijn! Was even een investering maar dat is het dubbel en dwars waard geweest.

Rijden op benzine gaat prima, als de motor en de LPG verdamper een beetje warm zijn loopt alles op LPG ook prima!

Al met al dus lekker geslaagd!