V70 II gasklephuis (ETM) upgraden

Als de auto steeds onregelmatig loopt, regelmatig afslaat, slecht start en de hardware is allemaal goed, kan het aan de ETM liggen.

De Electronic Throttle Module, oftewel gasklep zit in het gasklephuis inclusief electronica.

Er bestaan goede en foute gasklephuizen.  De foute hebben een beperkte levensduur, meestal maar zo’n 250.000 kilometer.  Deze types hebben een flexible printbaan waar met een contact de stand van de gasklep wordt gemeten.

De goede klephuizen hebben in plaats van de contacten een magneet op de as en een meetspoel.

De verkeerde gasklephuizen kun je ombouwen naar een goede met een setje dat je op ebay kan kopen.

Ik heb dat gedaan en het werkt subliem!  Jet vergt wel handigheid om de geplakte blikken klep eraf te slopen maar weer je een nieuwe voor bij  krijgt trouwens. De oude opnemer moet je eraf solderen en eerst de kit netjes verwijderen.  Als je niet van fijne werkjes houdt kun je het beter niet zelf doen…

De auto merkt geen verschil tussen de oude en de nieuwe opnemer in het gasklephuis. Als de auto een keer bij de garage komt kan het tot problemen leiden als de garage probeert de software van het oude type te upgraden. Meestal ook geen probleem wanneer ze doorhebben dat er een upgrade in zit, dan laden ze de juiste software en werkt het ook.

Als je gasklephuis stuk is en je koopt een 2e hands klephuis let dan vooral op dat je niet weer een verkeerde koopt. De kans daarop is namelijk groot, zoals ik uit eigen ervaring weet.

Geef een reactie